27 aug. 2012

Jam en chutney's

De fantasie kan weer de vrije loop met het verwerken van de grote hoeveelheden fruit. Het mooie van het Megchels goed is dat het altijd onverwacht is. Wat me ook opvalt is dat de struiken in het bos ineens rijp zijn en geplukt er verwerkt moet worden. Dat is anders bij de teelten van het kleinfruit in de rijen. De rijping duurt veel langer en het plukken laat erg lang op zich wachten.

Ik heb dit keer weer diverse jammen gemaakt die heerlijk zijn in de yoghurt en ons de hele winter weer van gezonde toetjes voorzien. In de jam gaat maar de helft van de suiker, dan proef je echt de vruchten. De vlierbessen is mijn favoriet. Maar pruim en kornoelje (nieuw voor mij) zijn ook heerlijk. De Mirabelle is met een tikje cognac bereidt, om te smullen. Appelmoes maak ik dit jaar helemaal zonder suiker, die van vorig jaar is het hele jaar goed gebleven. Een heerlijk compote.
In de vriezer heb ik nog wat schoongemaakte vruchten gelegd voor verdere verwerking door groepen die de tuin komen bezoeken.

Nieuw voor mij zijn dit jaar de chutneys, ik ben er helemaal weg van, wat zijn die heerlijk! Appelchutney en pruimenchutney. Op basis van bestaande recepten maak ik een combinatie naar mijn smaak. Daar gaat aanzienlijk minder azijn in dan in de meeste recepten is voorgeschreven en de helft aan suiker.